Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Pomiary w browanictwie

Browarnictwo

Zastosowanie w browarnictwie

  • Filtr pulpy

  • Kadź filtracyjna

  • Kocioł brzeczki piwnej

  • Filtracja

  • Napełnianie

  • Mieszanie

  • CIP

  • Odzysk drożdży

Schemat produkcji piwa

Kadź filtracyjna

Zastosowanie

  • Sterowanie procesem klarowania

  • Dokładna detekcja punktu zraszania wodą pod koniec procesu klarowania

  • Określanie w sposób ciągły rzeczywistego stężenia ekstraktu w zbiorniku buforowym lub kotle brzeczki piwnej za pomocą zewnętrznego przepływomierza

Korzyści

  • Optymalne stężenie ekstraktu w kotle brzeczki piwnej lub w zbiorniku buforowym

  • Obniżenie zapotrzebowania na świeżą wodę

  • Optymalne wykorzystanie kadzi filtracyjnej efektywna produkcja brzeczki piwnej

Dokładne monitorowanie rzeczywistego stężenia brzeczki piwnej w zbiorniku buforowym lub kotle

  • Funkcja opcjonalna wykorzystująca zewnętrzny przepływomierz

  • Rzeczywiste stężenie brzeczki piwnej pomnożone przez rzeczywisty przepływ dla uzyskania rzeczywistego stężenia brzeczki piwnej w zbiorniku buforowym lub kotle

  • Pozwala na precyzyjne ustawienie stężenia początku warzenia

  • Pozwala na obniżenie zużycia energii w czasie warzenia

Kocioł brzeczki piwnej

Zastosowanie

  • Monitorowanie stężenia w czasie zakończonego procesu warzenia

  • Dokładna regulacja stężenia końcowego brzeczki piwnej

  • Czujnik zanurzeniowy zastosowany do kotła

Korzyści

  • Uniknięcie intensywnych prac konserwatorskich dzięki zastosowaniu tradycyjnego rozwiązania bocznikowego

  • Ograniczenie dodatkowych cykli płukania I czyszczenia

  • Ograniczenia zużycia energii I zapotrzebowania na pracę fizyczną

  • Powtarzalny proces warzenia

Filtr

Zastosowanie

  • Dokładny, regulowany ciężarem właściwym rozdział pierwszej i ostatniej szarży

  • Sterowanie zasilaniem odzysku piwa lub pierwszej i ostatniej szarży na wlocie filtru

Korzyści

  • Znaczne obniżenie kosztów

Napełnianie i mieszanie

Zastosowanie

  • Ciągły monitoring ciężaru właściwego w procesie napełniania

  • Dokumentowanie i rejestracja początkowego ciężaru właściwego (ISO9000 i HACP).

  • Śledzenie zdarzeń zgodnie z zaleceniami FDA

  • Rozdzielanie różnych marek

  • Regulowanie początkowego ciężaru właściwego przy warzeniu przy wysokim ciężarze właściwym

 

Korzyści

  • Wyświetlenie temperatury stężenia brzeczki piwnej

  • Ciągła rejestracja początkowego ciężaru właściwego w czasie napełniania

  • Natychmiastowe wykrywanie nieprawidłowych warunków procesu (pomyłki dotyczące butelek i etykiet)

  • Sterowanie napełnianiem, jeśli rzeczywiste stężenie brzeczki nie pozostaje w określonym przedziale, napełnianie zostaje wstrzymane a piwo skierowane do zbiornika buforowego.

  • Rozdzielenie pierwszej i ostatniej szarży piwa: automatyczna separacja poprzez ustawienie punktów zwrotnych.

  • Analogowe wejście dla dowolnego analizatora CO2, z automatyczna funkcją kompensacji